Geef een toekomst

patricia en abel 2

De landelijke acties voor grote rampen ver weg kennen we allemaal. Maar ook dicht om ons heen is er onvoorstelbaar leed achter de voordeur. Zoals het verhaal van Patricia. Ik ken haar al zo’n tien jaar en mag haar heel graag. Ze is lief, bescheiden en reëel. Jarenlang hielp zij ouders van zorgintensieve kinderen om hun weg te vinden binnen Zorgland. Intelligent en sociaal bewogen als ze is verzamelde ze enorm veel waardevolle kennis over wet- en regelgeving, maar ook over de emotionele kant van het hebben van een zorgintensief kind. Daar weet ze namelijk alles van. Patricia is alleenstaande moeder en haar beide zoons hebben meervoudige beperkingen. Voor haar kinderen doet ze alles. Met een doorzettingsvermogen waar je ú tegen zegt. Maar Patricia is muurvast gelopen in Zorgland. En dat dat juist bij háár gebeurt zegt veel. Hulp geven doet ze graag, hulp vrágen vindt ze heel moeilijk. Maar er moet wél iets gebeuren!

 

Patricia’s gezin

Patricia (38) is een hardwerkende, zorgzame, alleenstaande moeder van twee zonen van 16 en 11 jaar. Beiden jongens hebben meervoudige beperkingen. Abel heeft naast autisme ook lichamelijke beperkingen, waaronder een darmstoornis. Hij is buitenshuis afhankelijk van een rolstoel en heeft 24/7 (verpleegkundige) zorg nodig. Dankzij haar grote doorzettingsvermogen kon Patricia veel aan. Maar nu is ze wanhopig.

 

Verlies inkomen

Haar werk als ZZP’er werd onmogelijk door het al jaren ontbreken van een geschikte onderwijsplek voor Abel. Ze zorgt in haar eentje dag en nacht voor hem. Ze heeft geen keus, maar kan daardoor ook niet werken. Patricia verloor dus haar inkomen en leefde lange tijd van haar spaargeld. Toen dat op was verkocht zij haar auto die zij nodig had, omdat Abels rolstoel daarin kon. Een groot gemis, want vanaf dat moment had ze alleen nog de tandem waarmee zij Abel kon vervoeren. Nu is zelfs deze het gezin afgenomen. De fiets werd vorig weekend gestolen bij de Jumbo in Tiel. Omroep Gelderland besteedde er uitgebreid aandacht aan.

 

Vastgelopen in de bureaucratie

Patricia is compleet vastgelopen in de bureaucratie rondom zorg en onderwijs voor Abel. Belangrijkste oorzaak is de decentralisatie van de zorg die in 2015 ingevoerd werd. Voorheen viel Abel onder het loket Jeugdzorg, nu onder heel veel verschillende loketten om zorg én onderwijs te regelen. In oktober 2018 besteedde De Telegraaf uitgebreid aandacht aan Abels situatie met een paginagroot artikel. Het leverde Patricia enorm veel reacties op. Maar helaas geen oplossing.

 

Uitzichtloze situatie

Het spaargeld is op, de auto verkocht. Er valt niets meer te bezuinigen. Geen geld, geen hulp, geen school of zorg voor Abel. Ze kan haar vaste lasten niet meer betalen en er komt maar geen oplossing. Inmiddels is ze wanhopig door haar uitzichtloze situatie. Ook sterke mensen hebben een grens…

 

Dream or donate

Daarom dus deze actie. Omdat het er bij mij niet ingaat dat we in Nederland zó met mensen omgaan. Het mag gewoon niet dat een sterke, intelligente vrouw die met haar gezin overeind wil blijven in deze situatie terechtkomt. Stiekem hoop ik dat deze actie tot inzicht leidt bij overheden en instanties. Simpelweg omdat er voor dit gezin een structurele oplossing MOET komen. Waar een wil is, is tenslotte een weg. Voor nu kunnen we Patricia helpen om overeind te blijven. Van overleven naar leven... Help mee alsjeblieft! Geef dit gezin weer een toekomst! Doneer via deze link 

 

 

.